Sestavljanke so za otroke izjemno pomembne

Se sploh zavedate, kako zelo pomembne so za otroke igrače? Kako veliko se otrok z igračami nauči, pa četudi morda se zdi povsem nesmiselna? Morda sicer res kakšne niso tako zelo poučne, vendar pa med poučnimi mora imeti otrok tudi kakšne malo manj, da se ima veselje igrati. Enako velja za sestavljanke. Naj se morda zdi, da dejansko sestavljenke niso ne vem kako zelo dobra igra, vendar pa verjemite, da so za otroka pravi izziv.

Najprej se sicer ne kupi tiste prave sestavljanke, temveč se prvim reče vstavljanka, saj košček otrok polaga v prave oblike. Dejansko mora čisto vsak košček dati na pravo mesto in ga tudi pravilno obrniti, prav tako pa tudi pravilno vstaviti. Za majhne otroke je to velik izziv, ki mu postanejo kos šele po določenem obdobju. Rokice so namreč v ranem otroštvu še precej nespretne, otroka pa hitro mine volja, če ne gre vse takoj po prvem planu.

Sestavljanke učijo otroka tako spretnosti kot tudi potrpežljivosti

Fina motorika je pri otrokovem razvoju najbolj pomembna, pa tudi povzroča največ težav. Otroci, katerim starši niso pomagali pri tem razvoju, imajo tudi v odraslem obdobju malo težav s finimi, drobnimi opravili, ki zahtevajo veliko potrpežljivosti in spretnosti rok, zato resnično starši, pomagajte vašemu otroku, da čim prej začne z razvijanjem le – tega.

Sestavljanke oz. vstavljanke se zdijo ravno zato idealno izhodišče in otroku pomagajte toliko, da obdrži zanimanje vsaj toliko časa, da celo sestavljanko sestavi, torej mu pomagate na način, da otrok košček še vedno sam drži, vi pa ga spravite v pravi položaj in ga vsakič pohvalite. Verjemite, čisto vsak otrok bo na tak način enkrat osvojil sestavljanke, ki jih imate doma in mu bodo postale tako všeč, da boste morali kupiti še kakšno novo.

Seveda ne vztrajajte predolgo na vstavljankah, kupite raje že kakšne večje sestavljanke, s samo nekaj koščki, ki naj bodo kar veliki in verjemite, da ko bo otrok enkrat sestavil celo sliko, da bo navdušen.

 

admin

Urednik in nadzornik spletnega portala SloProfi.si

You may also like...

Leave a Reply