Tehnologija kaminskih peči

V današnjem času imamo že zelo dobro razvito tehnologijo kaminskih peči. Izbira kaminskih peči je zares zelo velika, tako da lahko rečemo, da že lahko vsak najde takšno kaminsko peč, kot si jo želi. Ime »kaminska peč« predstavlja trajno žarečo peč, katero lahko ob primernih razmerah, uporabljamo tudi kot odprt kamin.

Bistvene značilnosti oziroma lastnosti kaminske peči so:

  • da je tovarniško izdelana v končni obliki in dimenzijah,
  • ne predstavlja gradbeni element zgradbe,
  • lahko ima zaprto kurišče s steklom ali enostavno odprto kurišče,
  • lahko jo uporabljate tudi kot trajno žarečo peč.

Poznamo več vrst kaminskih peči. To so: zidani kamini, samostoječi kamini oziroma kaminska peč, okrasne oziroma električne kaminske peči, kaminski vložki, kamini na plin. Katero kaminsko peč bomo izbrali za naš dom, pa je odvisno od pogojev, ki jih nudi dom in zagotovo tudi od cenovne sprejemljivosti.

Ljudje se navadno odločijo za samostoječo kaminsko peč, takrat ko le to želijo kasneje postaviti v prostor. Trg ponuja veliko različnih samostoječih kaminskih peči, ki lahko imajo velika ali majhna kurišča, prav tako lahko imajo velike ali majhne šipe. Tako, da je izbira zelo pestra, in na voljo skoraj za vsak okus. Cene kaminskih peči so nekje na dosegu večine ljudi.

Samostoječe kaminske peči so večinoma narejene iz lito železa ali jekla. Litoželezne peči so najpogosteje starejše. Te peči so v večini žarilne, predvsem pa so zelo lepo oblikovane, njihova površina ima različne reliefne vzorce. Bolj trpežne samostoječe kaminske peči so tiste, ki so narejene iz jekla.

Današnje tržišče pa nam večinoma predstavlja kaminske peči, ki so narejene iz kombiniranega materiala, to pomeni, da so iz litega železa in jekla. S tem kombiniranim materialom se doseže, da so bolj učinkovite in odporne na intenziteto ognja. Možno je tudi izbirati med različnimi barvami (črna, siva, zelena, rdeča…), prav tako pa lahko imajo kakšne dodatke, to pomeni da so lahko v celoti ali v delu  oblečene v keramične ploščice.

admin

Urednik in nadzornik spletnega portala SloProfi.si

You may also like...

Leave a Reply