Kakšne barve naj bo otroška soba?

Barve so tiste, ki v veliki meri vplivajo na naša čutila, zaznavo, občutenje in nam lahko dajejo ali zelo jemljejo energijo. Ljudje se ob različnih barvah drugače počutimo, nekatere barve so nam prijetne in se ob njih sprostimo, spet druge v nas pričarajo odpor, negativno energijo. Mnogi imajo najraje rumeno barvo.

Rumena barva je barva sonca in tako mnoge spominja na morje, na peščene plaže na sončenje, na prijetno toplo sobce, itd. Zelena barva nas pomirja, vendar je še kako pomembno kakšna je zelena, preveč živa zelena barva nima pomirjajočega učinka, vendar lahko v določenih situacijah doseže prav nasprotne se učinke. Različne barve različno vplivajo na nas. Samo poglejte, kako s pridom barve izkorišča reklamna industrija. Vselej strmijo k temu, da barve na nas pustijo čim večji pečat in da plakate čim hitreje opazimo.

Kakšne barve naj bo otroška sobe se odločite glede na otrokov značaj. Znano je namreč, da otroci v prvih mesecih zelo slabo vidijo in da ne zaznavajo barve. Dojenček zazna nekakšne kontraste, a šele nekje od petega meseca dalje vidi bolj izostrne barve in jih deloma tudi loči. Že kaj hitro po rojstvo otroka lahko spoznamo, katera bo tista barva, ki jim bo všeč. Vedno poskrbimo, da bi bil tisti del otroške sobe, kjer spijo obdan z njihovo najljubšo otroško barvo, saj se bodo tako pred spanjem počutili pomirjene. Barve nikoli ne smejo biti močne, kričeče, vendar naj bodo nežne, umirjene, pastelne. Smiselno je morebiti celo, da se odtenki barve prelivajo in da z njimi dosežemo valovanje. V kolikor boste izbrali napačno barvo, lahko dosežete neželene učinke, kot so zbujanje ponoči, jok, slabše spanje.

Katere barve so otroku všeč lahko razberete tudi pri izbiri oblačil, če mu daste na ibiro različna oblačila, se bo vselej odločil za oblačilo njegove najljubše barve. Barve, katerih otroška soba ne sme imeti so: črna, siva in rjava. Rjava je resnično zemeljska barva, vendar je pretemna in otrok nikakor ne sme imeti ob sebi temne barve, kar slednja negativno vpliva na njegovo osebnost. V kolikor vidimo, da otrok že zgodaj začne strmeti za temnimi barvami, kot je denimo črna je smiselno, da se z njim pogovorimo, saj morebiti otroka mučijo kakšne stvari, morebiti kaj prikriva, morda ima težave. Strokovnjaki so celo prepričani, da se lotite pleskanja otroške sobe skupaj z malčki in jim dovolite, da tudi sami pobarvajo del sobe.

Res je, da boste mogli morebiti tisti del sobe ponovno popleskati, vendar boste s tem veliko naredili za otroka in mu dali vedeti, da cenite njegovo delo. Otroci namreč zelo radi pomagajo in si bodo takšno početje zapomnili za zmeraj. Otroku je potrebno sobo čim bolj približati, da jo bo vzljubil, da bo ponosen nanjo, da jo bo z veseljem pokazal svojim vrstnikom. Tudi če se otrok odloči, da želi povabiti prijatelje, da si pogledajo njegovo sobo, mu to dovolite. Sobo lahko prepleskate vsako leto enkrat in jo lahko prilagodite otrokovim željam in potrebam, saj se njegove želje tekom odraščanja spreminjajo.

Otroške sobe imajo pogosto poslikave, a strokovnjaki menijo, da slednje niso smiselne.

admin

Urednik in nadzornik spletnega portala SloProfi.si

You may also like...

Leave a Reply