Ne stavite zgolj na formalno izobrazbo!

Še do nedavnega je bila stopnja dosežene izobrazbe glavni adut iskalcev dela. Delodajalci so zahtevali določeno minimalno stopnjo formalne izobrazba, primerni kandidati pa so službo dobili le, če so ustrezali temu pogoju. A danes ni več tako. Vse bolj se poudarjajo druge veščine, ki jih obljubljajo neformalna izobraževanja, veliko pa štejejo tudi izkušnje, ki jih je možno pridobiti na različne načine, tudi s povsem samostojnim delom.

Zaradi tega se mnogi namesto za šolanje odločajo za tečaje in izobraževanje mimo običajne poti. Za razliko od določene vrste šolanja so takšna izobraževanja seveda neobvezna, zato jih je treba poiskati in se odločiti za udeležbo. Ker so mladi večinoma vseeno vključeni v različne stopnje formalnega šolanja, so zunajšolska izobraževanja prilagojena predvsem odraslim, kar prinaša nekatere značilnosti, zaradi katerih so ti dogodki pisani na kožo širokemu spektru interesentov.

Neformalno izobraževanje poteka v različnih oblikah, med katerimi so znani predvsem tečaji. Ti tematsko ciljajo na različne uporabne veščine, osredotočajo pa se na hitro, intenzivno in učinkovito učenje. Tečaj je verjetno najboljša oblika izobraževanja za tiste, ki želijo osvojiti točno določeno znanje in usvojiti uporabne veščine. Ker se tečaji fokusirajo na ozko tematsko področje, so pri tem zelo učinkoviti, seveda pa ne dopuščajo pretirano širokega spektra v enem programu.

Izobraževanje v obliki tečajev in podobnih dogodkov služi predvsem tistim, ki se želijo naučiti tujih jezikov, glasbenih instrumentov in podobnih veščin. Na ta način je možno pridobiti tudi prednost na trgu dela, seveda pa tovrstno izobraževanje odpira pot tudi samostojnim podjetnikom.

admin

Urednik in nadzornik spletnega portala SloProfi.si

You may also like...

Leave a Reply