11 osnovnih nasvetov za večji uspeh pri iskanju prve zaposlitve

Šolanja je konec, diploma je v žepu. Kaj pa sedaj? Greste iskat prvo zaposlitev. Iskanje prve zaposlitve največkrat ni enostavna naloga. Nikakor pa ne pomeni, da je ne bomo kmalu našli. Kot ustrezen kandidat se lahko predstavite, če le imate kaj pokazati. In kaj je tisto, s čim lahko prepričate delodajalca?

 1. Pokažite mu svoje ocene, če ste imeli dobro povprečje ocen to le pokažite delodajalcu. Povejte tudi, na katerih področjih ste bili bolj uspešni. Ta podatek je za delodajalca zelo zanimiv.
 2. Poskrbite za dobro komunikacijo. Ni pomembno, katero karierno pot ste izbrali, naj bo to komercialist, medicinski tehnik ali računalniški programer, je važno obvladati osnove pisne in verbalne komunikacije.
 3. Prikažite svoje izkušnje v realnem svetu. Povejte, kakšna dela ste opravljali preko študentskega servisa. Ste v sodelovanju s kakšnim podjetjem pripravljali seminarsko nalogo? To lahko delodajalcu pove, da imate zaželene izkušnje iz delovnega okolja in tako veste, kaj lahko pričakujete.
 4. Mreženje ali vzpostavljanje vez. Veliko prostih delovnih mest se zapolni preko znancev in prijateljev. Naredite si seznam kontaktov kot so npr. sorodniki, prijatelji, profesorji, ki vam lahko koristijo pri iskanju zaposlitve. Priporočijo vas lahko delodajalcu, ki ga poznajo ali pa vam posredujejo podatke o delodajalcih, ki iščejo nove sodelavce.
 5. Bodite računalniško pismeni. Smo v informacijski dobi in ni si mogoče predstavljati, da ne bi obvladali programe, ki so pomembni za vaše področje. Seveda pa morate obvladati tudi osnovne programe, kot je Word, e-pošta itd.
 6. Raziskujte. Pridobite si čim več podatkov o podjetju, kamor greste na razgovor za prosto delovno mesto. Podatke o podjetju boste našli na spletni strani podjetja in pa od ljudi, ki so tam zaposleni. Delodajalec bo navdušen nad vašim vedenjem o podjetju, saj boste s tem pokazali resno zanimanje za razpisano delovno mesto.
 7. Napišite dober življenjepis. Življenjepis mora biti pregleden, brez pravopisnih napak, mora biti prijeten za branje. Napisan naj bo na eni, mogoče dveh straneh. Vsebuje naj čim več koristnih podatkov o vas, v vezi razpisanega prostega delovnega mesta.
 8. Bodite nasmejani. Vemo, da se je težko nasmejati, ko je človek na tako imenovanem vročem stolu. Vendar nasmeh med intervjujem kaže vaše navdušenje nad delovnim mestom in podjetjem. Potencialni delodajalec lahko vaš mrki obraz brez nasmeha razume, kot da ste popolnoma nezainteresirani za delo pri njemu.
 9. Uporabljajte primere. Odgovore na vprašanja o izkušnjah, podkrepite s primeri iz šole ali študentskega dela. Če se potegujete za delo v prodaji, povejte če ste kot študent pomagali v trgovini in delali s strankami. Tako bo delodajalec dobil boljšo sliko o vaših prednostih in veščinah, kar pa je pri njegovi odločitvi zelo pomembno. V prodajo je vsekakor bolje zaposliti nekoga, ki je že delal z ljudmi, kot pa nekoga ki ne zna in ni komunikativen.
 10. Pokažite hvaležnost. Zahvalite se delodajalcu, da vas je povabil na razgovor za prosto delovno mesto. Pokažite, da ste zelo zainteresirani za delovno mesto in podjetje.
 11. Vemo, da je prvi razgovor za službo najtežji, vendar če boste upoštevali zgoraj naštete smernice vam bo lažje. Važno je, da greste na razgovor kar se le da samozavestno, bodite prepričani v svoje znanje in sposobnosti.

Srečno!

admin

Urednik in nadzornik spletnega portala SloProfi.si

You may also like...

Leave a Reply