Na pikniku ne smejo manjkati solate

Topli spomladanski, poletni in jesenski dnevi so kot nalašč primerni, da se odpravimo v naravo in si privoščimo kosilo na svežem zraku. Poleg mesa in drugih dobrot so bistveni del vsakega piknika različne solate.

Lepo vreme, prijetna družba in primeren prostor v naravi je vse, kar v osnovi za piknik potrebujemo. Če vsemu temu dodamo še kaj slastnega za potešitev lakote in žeje, je dan popoln. Na piknik se je vsekakor potrebno dobro pripraviti, kar vključuje tudi skrbno načrtovan izbor pripomočkov (krožniki, kozarci, vilice, noži, deske za rezanje, ipd.), hrane in pijače. Navadno so na seznamu hrane za piknik sestavine, pri katerih moramo paziti, da se na vročini ne pokvarijo, zato moramo za prevoz hrane na piknik nujno shraniti te sestavine v hladilne torbe. Za ostale sestavine pa je dovolj že velika torba, nahrbtnik ali pletena košara.

Vsi, ki so veliki ljubitelji mesa se bodo na pikniku seveda težko odpovedali peki čevapčičev, pleskavic, hrenovk, kotletov, perutničk in ostalih dobrot na žaru. Zato je v tem primeru potrebno poskrbeti tudi za prenosni žar na plin ali leseno oglje. V primeru, če vam peka dobrot na žaru ni tako zelo pomembna, si lahko že doma pripravite raznorazne jedi in prigrizke (pečeno meso, sendviče, namaze, kolače, slane pite, zavitke, piškote…), ki jih shranite v tesno zaprte posode in vzamete s sabo. K vsem tem dobrotam pa spadajo tudi barvite solate, ki so bogate z vitamini, predvsem pa so osvežilna in lahka protiutež raznim mesninam, ribam z žara… zato vsekakor ne smejo manjkati na nobenem pikniku.

Solate so še posebej okusne poleti, ko je na domačih vrtovih in tržnicah veliko okusnih sestavin za pripravo različnih kombinacij solat. Izbira je zares zelo pestra, saj jih lahko pripravimo iz številne sveže sezonske zelenjave, ki ji po želji dodamo kuhane testenine, različna žita ali stročnice in seveda okusne prelive.

admin

Urednik in nadzornik spletnega portala SloProfi.si

You may also like...

Leave a Reply