Barve za les, ki je zunaj, naj se pravilno nanesejo

Splošno znano je, da je najbolje, da je les čim bolj zaščiten. Še najbolje je, da je v ravno prav vlažnem prostoru v objektu, kjer seveda ni ne preveč toplo ne preveč mrzlo. Ampak jasno, praktično nemogoče je zagotavljati takšne pogoje v čisto vseh primerih. Kdaj enostavno ne gre drugače, kot da je les izpostavljen mestom, kjer voda le stežka odteče ali pa se to mesto le stežka posuši. Če se ne uporabijo ustrezne barve za les, potem se kaj hitro zgodi, da les napadejo glive in posledično kaj kmalu pride do trohnenja lesa.

Tudi če se uporabijo še ne vem kako zelo dobre in kvalitetne barve za les, pa les še ni popolnoma posušen, same barve za les ne bodo naredila čudesa

Les, ki je na prostem in za katerega je jasno, da bo pod vplivom dežja, snega, vlage ipd., je zelo pomembno tudi to, da je pravilno popolnoma posušen in da nima že pred vgradnjo kakšnih poškodb ali pa so ga napadli že zajedalci. Če se zagotovi takšen les in se uporabijo prave barve za les, potem obstaja možnost, da bo objekt oz. izdelek večen. Same barve za les namreč ne morejo omogočiti tega, da bi se glive in zajedalce uničilo in da se tudi po morebitnem uničenju les ne bi nič spremenil, kar se tiče oblike. Zato je pravzaprav prvi korak pri lesu ta, da je le – ta primeren za uporabo. Seveda pa je v nadaljevanju potrebno les, ki bo zunaj na udari praktično vseh vremenskih razmer, tudi pravilno zaščititi, torej se morajo barve za les tudi pravilno uporabiti. Za lesene izdelke, ki bodo zunaj, je potem potrebno uporabiti tudi pravi postopek. Če se odločite za les, ki v osnovi ni kaj prida odporen, potem je še najboljši postopek globinska zaščita s pomočjo termične modifikacije. Če je izdelek malo bolj odporen, se lahko uporabijo barve za les tudi z namakanjem, za zelo zahtevne pogoje pa nikakor ni možno postopka izpeljati doma.

admin

Urednik in nadzornik spletnega portala SloProfi.si

You may also like...

Leave a Reply