Poravnava in kaj pomeni

Ste bili kdaj udeleženi v prometni nesreči ali se vam je pripetila kakšna druga situacija ali izkušnja, zaradi katere ste posledično bili kakorkoli oškodovani? Ste pomilili seveda na odškodnino, saj je to seveda edino pravilno, kar sledi temu. Pa vam je bila predlagana mogoče tudi poravnava?

Vsak od nas je izpostavljen določenim tveganjem, nesrečam in drugim situacijam, prav vsak dan. Nikoli ne vemo, kaj nam preti in kaj nas čaka že za naslednjim vogalom. In, če se nam kaj zgodi, sploh pa, če ni bilo po naši krivdi ali pa se je zgodilo po krivdi tretje osebe, imamo pravico zahtevati oškodnino. Običajno se tudi ta, ki načeloma velja za krivega s tem tudi strinja in običajno je njegov predlog prav poravnava.

Poravnava pomeni, da se medsebojno stranki, torej oškodovanec in tisti, zaradi katerega je ta oškodovan, sporazumno dogovorita o poravnavi. Običajno gre za denarne zneske, s katerimi se obe stranki strinjata. Običajno se tudi določi določen datum, do kdaj bi se naj poravnava izvršila in se tako obe stranki držita dogovorjenega.

Seveda pa se mogoče ne strinjamo kot oškodovanec s predlogi »krivca« in želimo ali zahtevamo več. V tem primeru se s podano poravnavo ne strinjamo in se poskušamo dogovoriti z drugo stranko, ki velja za krivca, za naše pogoje. Ta se seveda lahko strinja ali pa ne. Na koncu je vedno dobro najti neko sporazumno in skupno besedo, saj načeloma gre za najboljši in najenostavnejši način za reševanje raznih konfliktov.

Poravnava je torej način, da se dve stranki, z različnimi interesi, pa vendar z enakim ciljem, da dosežeta sporazum, s katerim bi se oba strinjala, dogovorita tako, da obema dogovor ustreza. Tako se izognemo tudi možnim zapletom ali pa dogovarjanja na sodišču, kar je seveda tudi možno. Kakorkoli, pred nami je možnost, upamo le, da se bosta obe strani lahko strinjali.

admin

Urednik in nadzornik spletnega portala SloProfi.si

You may also like...

Leave a Reply